Труби для теплої підлоги

Якщо Ви для свого будинку вибрали низькотемпературну систему опалення або комбіновану, то після цього Вам належить новий етап «виборів». На цей раз необхідно визначити з якої труби робити петлі теплої підлоги. З цим Вам сьогодні допоможуть експерти Центру комплектації Еверест.

В основному для укладання контурів опалення підлоги використовуються два види труб: металопластикові і труби на основі поліетилену. На просторах інтернету, а іноді в житті Ви можете зустріти випадки, коли люди роблять теплу підлогу за допомогою поліпропіленових труб. Відповімо відразу, що такі труби застосовувати в підлоговому опаленні неефективно. Тому якщо Ви зустрінете «горе-фахівця» рекомендованого такий варіант – скажіть йому: «Допобачення»))

Повернемося до «правильних» труб. Виділимо кілька важливих пунктів, які необхідно враховувати під час покупки.

Кисневий бар’єр

Наявність повітря в будь-якій закритій системі опалення призводить до поганих наслідків – корозії металевих деталей, погіршення циркуляції води, зниження ККД цілої системи тощо. Тому необхідно запобігати його проникненню у воду. Це може відбуватися через стінки полімерних труб. Саме тому варто вибирати труби з кисневим (антидифузійним бар’єром).

У металопластикових труб цю функцію виконує середній шар алюмінію. У труб із поліетилену – шар EVOH.

Матеріал

Пластиків, з яких виробляються багато труб. Для труб теплої підлоги 4:

— труби із зшитого поліетилену: РЕХ-а, РЕХ-b, PEX-c;

— труби з поліетилену підвищеної температуростійкості PERT.

Кожен із них має свої плюси. Ми, як експерти в системах опалення, рекомендуємо труби з матеріалу PERT type II. Це найкраща версія термостійкого поліетилену. З підвищеними характеристиками довговічності та стійкості до температури та тиску.

Також на ринку присутні компанії, які в гонитві за ціною заощаджують на матеріалі. І замінюють «хороший» пластик на звичайний поліетилен (РЕ). Труби, що мають такий шар, не можуть застосовуватися в системах опалення. Тому ретельно вивчайте написи на трубі.

Країна виробник

Хороший і сумлінний виробник завжди прямо вказує на країну, де виробляється труби. Наприклад-«made in Italy». Але якщо Ви бачите маркування типу Germany Standard, просто Italy або Designed in EU – це не означає країну походження. Майже цілком можливо стверджувати, що вона робиться в іншій країні. А напис – маркетинговий прийом для залучення покупців.

А якщо це так, то компанія йде на обман своїх клієнтів. Тоді чи варто працювати із нею?

 

Вартість

Хороший продукт апріорі не може коштувати дешево. Якщо Ви бачите дві «однакові» труби, з однаковими написами та країною походження, але у яких ціна відрізняється вдвічі – то знайте, десь Вас обманюють. Як ми писали вище, виробники заощаджують на матеріалі. А деякі при цьому пишуть неправду в паспорті і прямо на трубі. Тому купуючи супердешеву трубу – знайте, що цим Ви не заощадите. Ремонт приміщення з теплою підлогою коштуватиме Вам набагато дорожче.

 

І на завершення хочемо додати, що, вибираючи між якісними металопластиковою та пластиковою трубою, ми, інженери проектного відділу ЦК Еверест, рекомендуємо вибирати труби, зроблені з PERT. Так як вони мають термін служби 50 років і трохи дешевше ніж всі інші види пластику. При цьому надійність продукції залишається на найвищому рівні.

Комментарии закрыты.