Закриті та відкриті системи опалення

В одній із попередніх статей була описана різниця між високотемпературною та низькотемпературною системами опалення. У цій статті будуть показані відмінності відкритих та закритих систем.

Відкрита система опалення має незамкнений водяний контур. Вона має у верхній точці відкритий резервуар (розширювальний бак). Вода за такого опалення рухається з допомогою фізичних процесів гравітації. Гаряча вода піднімається вгору і видавлює холодну до котла, знову на нагрівання. Ще такі системи називаються гравітаційними або із природною циркуляцією. Вони прості в обслуговуванні та роботі. Однією з головних їх переваг є енергонезалежність. Тут немає насосів або інших пристроїв, які споживають електроенергію.

З іншого боку, наявність відкритого розширювального бака приносить багато незручностей та недоліків системі. З поверхні бака постійно відбувається випаровування води. Тому її треба туди додавати. При цьому постійно контролювати рівень води. Щоб у трубах не утворювалися повітряні пробки.

Через такий бак повітря попадає у воду, і згодом викликає корозію металевих фітингів. Тим самим скорочуючи термін служби.

Для ефективності роботи відкритої системи опалення, бак розміщують на горищі будинку. І якщо він не обігрівається, є можливість замерзання води в баку. Тому останній треба утеплювати та стежити за його станом.

Навпаки, закрита система опалення позбавлена ​​цих недоліків. Рух теплоносія утворюється циркуляційним насосом. За рахунок цього нагрів будинку відбувається набагато швидше ніж у відкритій системі опалення. Також це дозволяє зменшити діаметр труб. З зменшенням розміру знижується й його вартість. І менші труби можна заховати у конструкцію стін. У такий спосіб поліпшується естетика будівлі.

Тут використовується розширювальний бак закритого типу. Його можна розмістити безпосередньо біля казана. Це робить систему опалення більш компактною.

Що ще важливо знати, що труби у відкритій системі потрібно прокладати під кутом. Щоб створювати циркуляцію води. Іноді це дуже складно зробити. І навпаки, у закритій системі цього не треба робити.

Ще одна важлива деталь. Якщо Ви не збираєтеся жити в будинку взимку, доведеться зливати воду з відкритої системи опалення. Так як вона може замерзнути та пошкодити арматуру, труби чи інші компоненти. Якщо ви оберете тип системи закритий, то замість води в неї можна залити антифриз. Якому негативні температури не є загрозою. І Ви зможете вільно залишати свій будинок без опалення.

 

До всього цього опалення із закритим розширювальним баком та насосом має найкращий коефіцієнт корисної дії порівняно з опонентом.

 

Плануючи організацію опалення Вашої оселі, пам’ятайте про ці факти. Але рекомендуємо вибирати закриту систему опалення. Якщо у Вас виникли питання – пишіть нам, у проектний відділ компанії ЦК Еверест. Ми обов’язково відповімо на них. ЦК Еверестексперт світу опалення.

Комментарии закрыты.