Як перевірити монтажника на професіоналізм?

Раніше на нашому сайті була опублікована стаття про важливість залучення інженера ОВК до планування систем опалення. І справді важливо зробити проект опалення. Але навіть ідеальний проект можна змонтувати «коряво». В результаті система працюватиме не ефективно, а в деяких випадках може не працювати зовсім. Тому дуже важливо вибирати інсталяторів-професіоналів для реалізації Ваших задумів.

Але як перевірити експертність людини, якщо Ви самі не експерт у цій галузі? Ось саме в цьому Вам допоможе ця стаття. Тут Ви знайдете 5 питань, які варто поставити людині, яка пропонує Вам послуги з монтажу.

 

Який вид трубопроводів волієте монтувати?

У системах опалення є кілька видів систем трубопроводів. Мається на увазі матеріали труб та фітингів. Серед основних:

— Системи з поліпропілену;

— металопластикові труби та обтискні фітинги;

— металопластикові труби та прес-фітинги;

— труби зі зшитого поліетилену та фітинг під натяжну гільзу;

— мідні труби та фітинги під пайку або прес.

Якщо людина говорить тільки про перші два види, це означає, що він або тільки майстер-початківець. Або якість його робіт залишає бажати кращого.

Це пов’язано в першу чергу з тим, що для інших систем цього списку необхідний більш дорогий інструмент. З цього випливає друге питання:

 

Чи є власний інструмент? Якщо є, то який?

Якщо «інсталятор» (так ще називають монтажників) має свій інструмент, та ще й, наприклад, для монтажу фітингів з натяжною гільзою, це каже, що він хороший фахівець. І вмонтовує надійні системи.

Також слід запитати: Скільки років досвіду монтажу систем опалення?

 

Хороший спеціаліст формується від 3-х років роботи. Відповідно, що більше ця цифра, то вище кваліфікація працівника.

 

 

З якими джерелами енергії працювали раніше?

 

Більшість майстрів монтують газове чи електричне обладнання. Воно досить просте в установці та обслуговуванні.

Підключення твердопаливних котлів – складніший процес. Є різноманітні нюанси для пелетних котлів. Якщо ви плануєте встановлювати такий котел, то не варто наймати спеціаліста, для якого це буде перший досвід.

Те саме стосується установки складніших систем із сонячними колекторами або тепловими насосами.

 

Чим ущільнюєте різьбові з’єднання?

 

Для цього існує ряд спеціальних герметиків: льон (або клоччя), ФУМ-стрічка. Сантехнічна клоччя є «найдавнішим» представником. З її допомогою з’єднання виходять надійними та стійкими до вібраційних навантажень. Але для створення такого з’єднання потрібний певний досвід. Тому «новачки» віддають перевагу більш дешевому, але менш надійному матеріалу – ФУМ-стрічці.

Як ви вже зрозуміли, варто вибирати спеціаліста, який вміє «пакувати» різьблення клоччям.

Тепер Ви підготовлені до процесу вибору монтажника. Але щоб бути впевненими на 100% — зверніться до інженерного центру ЦК Еверест. Там Вам запропонують перевірених монтажників, а також допоможуть Вам зробити грамотний підбір обладнання.

Комментарии закрыты.